აჭარის ტურიზმის დეპარტამენტის ტურისტული პროდუქტების განვითარების სააგენტო გასტრონომიული ტურიზმის განვითარების მიზნით რეგიონისთვის დამახასიათებელი კერძებისა და მათთან დაკავშირებული ტრადიციების შესწავლას, კულინარიულ გზამკვლევში თავმოყრასა და პოპულარიზაციას გეგმავს.
თითოეული მუნიციპალიტეტიდან არანაკლებ 15 იშვიათი და ნაკლებ ცნობილი კერძის იდენტიფიცირება იგეგმება. კვლევაში წარმოდგენილი იქნება მთავარი კერძი, დესერტი, საწებლები, მურაბები, მარინადები, რძის ნაწარმი, წასახემსებლები, ღვინის სახეობები და ყურძნის წვენისგან დამზადებული სხვა პროდუქტები. ავთენტური სამზარეულოს აღდგენის მიზნით აჭარული სამზარეულოს ინვენტარსა და ჭურჭელსაც შეისწავლიან.
გზამკვლევში აჭარული სამზარეულოს ნაკლებ ცნობილი და მივიწყებული კერძებიც მოხვდება. კულინარიული ექსპედიციისას მუნიციპალიტეტებში არსებული ყველის სახეობების, მათი მომზადების ტექნოლოგიების, ტრადიციების შესწავლა და აღწერაც იგეგმება. კულინარიული გზამკვლევი ერთის მხრივ დაეხმარება ვიზიტორებს გაიცნონ აჭარული კერძები, იცოდნენ სად შეიძლება მათი დაგემოვნება, მეორეს მხრივ კი ხელს შეუწყობს აჭარული კერძების მენიუებში შეტანასა და პოპულარიზაციას.
„გასულ წელს, აჭარის ტურიზმის დეპარტამენტმა აჭარული კერძების პოპულარიზაციის მიზნით ქობულეთური, ლაზური და მთიანი აჭარის სამზარეულოს საიმიჯო რგოლები და კერძების მომზადების ვიდეო გაკვეთილები მომზადდა. წელს, გასტრონომიული ტურიზმის განვითარების მიზნით მუნიციპალიტეტებში კულინარიული მასტერკლასებისა და ტრენინგების ჩატარება იგეგმება.” – ნათქვამია აჭარის ტურიზმისა და კურორტების დეპარტამენტის განცხადებაში.